Blootstellingsmetingen uitgevoerd door een arbeidshygiënist omvatten het verzamelen en analyseren van monsters van lucht, water, stof en andere materialen op een werkplek om de niveaus van mogelijk schadelijke stoffen te bepalen. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om de risico’s voor werknemers te beoordelen en maatregelen te nemen om die risico’s te beheersen of weg te nemen. Deze metingen zijn een belangrijk onderdeel van het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van werknemers in een breed scala van industrieën.
Een meetprotocol is een gedetailleerd document dat de stappen beschrijft voor het uitvoeren van onderzoek om de blootstelling aan chemische en/-of biologische agentia te bepalen. Dit protocol bevat meestal informatie over het type apparatuur en materialen dat nodig is, de procedures voor het verzamelen en analyseren van monsters en de specifieke methoden voor het meten van de concentratie van micro-organismen en/-of chemische componenten in een monster. Door een goed gedefinieerd meetprotocol te volgen, kunnen onderzoekers ervoor zorgen dat hun resultaten nauwkeurig en consistent zijn. Dit is met name van belang bij het uitvoeren van vergelijkende studies of het beoordelen van de effectiviteit van verschillende saneringsmethoden.
De blootstelling aan (chemische) stoffen kunnen wij op de werkplek meten, in sommigen gevallen kunnen wij deze ook schatten/berekenen met behulp van gespecialiseerde en erkende software. Deze software gebruiken doorgaans een database waarin enkele honderden meetgegevens zijn opgenomen en met behulp van een algoritme kan dan de blootstelling worden bepaald.
Wij hebben bijvoorbeeld al de blootstelling op de werkplek gemeten of berekend van de volgende stoffen: algemeen stof, respirabel stof, fijn stof, metalen, chroom 6, lood, cadmium uitlaatgassen uit verbrandingsmotoren (NOX), PAK’s, isocyanate. Maar ook complexere zaken zoals blootstelling aan talloze ‘schadelijke’ componenten welke voor kunnen komen in immobilisaat en puingranulaat.